Premis Ateneus: Segon premi per a l’Orfeó Badaloní l’Ateneu
Ahir dimarts 20 de desembre a les 19 hores va celebrar-se la gala de la 33ª edició dels Premis Ateneus 2022 al Disseny HUB de Barcelona, conduïda per la màgia i l’humor característic del MAG LARI. Es tracta d’una convocatòria organitzada des del 1989 per la Federació d’Ateneus de Catalunya, i que té com a principal objectiu reconèixer, a través de diverses candidatures, la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural. El president de la Federació d’Ateneus, Pep Morella, va obrir la gala felicitant a tots els ateneus que han presentat candidatura enguany, que van ser 75 candidatures d’un total de 53 entitats.
L’Orfeó Badaloní l’Ateneu va presentar-se a quatre de les categories que entraven a concurs:
– CREATIVITAT ARTÍSTICA, amb l’espectacle Cent anys i un dia
– COMUNICACIÓ ASSOCIATIVA, presentant l’OB l’Ateneu Magazín
– TREBALL EN XARXA, amb Òpera per a tots els públics
– JOVE, PROPOSA, amb el projecte Micacos Immadurs
Doncs bé, ens plau anunciar que l’Orfeó Badaloní l’Ateneu ha obtingut el 2n premi en la categoria Creativitat artística amb el seu projecte CENT ANYS I UN DIA.
Què és CENT ANYS I UN DIA?
Cent anys i un dia va ser l’acte central del centenari de l’Orfeó, que va celebrar-se el passat 29 de maig de 2022 a les 19 h al Teatre l’Aliança del Poblenou. És un recorregut de la vida particular d’una de tantes dones que han estat la part més activa en totes les associacions culturals catalanes, per efectes demogràfics de les guerres i pel seu tarannà emprenedor, es permet fer un recorregut emotiu per la història dels Ateneus i Entitats que han estat la vertebració de la vida cultural de la nostra societat des del passat segle XIX.
A partir de la recerca al voltant de la història de l’Orfeó Badaloní s’ha establert els paral·lelismes que han sofert totes les entitats culturals centenàries per explicar una història basada en el personatge d’una àvia, que narra a la seva neta les seves vivències de joventut.
Començant per la descoberta del món ateneista on el teixit coral començava a acceptar els grups mixtos de dones i homes, passant per la primera dictadura de Primo de Rivera i la seva repressió a la cultura popular catalana fins a la segona república on es respirava aquell aroma
de llibertat. Trencat de nou pel final de la guerra civil, la posterior dictadura, aquest cop sí, serà dura, implacable i cruel i aquesta nena que ara ja és una dona viurà com l’instint de supervivència de la cultura farà passos de gegant per restablir la nova normalitat. Arribaran temps nous, temps de llibertat i creixement artístic i de mica en mica el que abans semblava una quimera s’haurà fet una realitat. Sense deixar de banda els reptes als quals s’enfronten aquests tipus d’entitats avui dia, farem una mirada endavant: Quins són els nous reptes que haurem de superar? Potser en cent anys més podrem tornar a fer una nova radiografia de la història, sempre al costat dels qui la fan; les persones.
Aquest treball va nèixer de la idea de Marc Sambola i Mañé en col·laboració amb l’historiador Jordi Albaladejo Blanco, autor del llibre de l’Història de l’Orfeó amb el mateix títol que l’espectacle, amb motiu de la celebració del nostre centenari.
Podreu reviure l’estrena amb l’espectacle sencer en aquest vídeo:
Només queda dir que ha estat una gran satisfacció i una sobredosis de motivació comprovar com aquest tipus de iniciativa tenen el reconeixement públic que es mereixen, i agraïm a la Federació d’Ateneus, una vegada més, la seva implicació i insistència per difondre i guardonar les tasques i l’esforç diari que duem a terme les entitats socioculturals. En aquest enllaç podre veure tots detalls i projectes guardonats de la 33a edició dels Premis Ateneus.
Esperem que aquesta bona notícia us alegri tant com a nosaltres!