1. Inici
  2. /
  3. Notícies
  4. /
  5. Orfeó Badaloní
  6. /
  7. Entitat
  8. /
  9. El govern espanyol es...

El govern espanyol es compromet a retornar els béns espoliats de l’OB l’Ateneu durant el franquisme

Som un dels 11 ateneus catalans a qui el govern espanyol s’ha compromès a gestionar el retorn dels béns espoliats durant el franquisme. Aquesta és una reivindicació històrica de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que informa a la seva web que el passat dijous 13 d’octubre, el programa Notícies en xarxa, de La Xarxa TV, va voler conèixer els darrers detalls del projecte Pel retorn i la memòria: espoli franquista als ateneus a través d’un reportatge.

Carrer del Canonge Baranera a Badalona. Antic Carrer Lluc

Per situar-nos en els fets, l’OB va romandre quinze anys tancat. Primerament,

per la dictadura de Primo de Rivera i, tot seguit, per l’arribada del franquisme. L’any 1939 es va decomissar tot el material de la seu històrica, ubicada al carrer Lluc, l’actual carrer Canonge Baranera amb el carrer Sant Francesc d’Assís a Badalona. Finalment i després de tot, el 1948 l’entitat va poder tornar a la seva utilitat, però a quin preu, ja que van haver de seguir uns paràmetres molt restrictius sota la dictadura franquista. Actualment, la Federació d’Ateneus de Catalunya, treballa de manera activa en la restitució d’aquests béns.

Jordi Albaladejo i Ricard Abellán, entrevistats per Badalona Comunicació al badiu de l’Espai Tolrà

En aquest espai podreu trobar una entrevista a l’historiador badaloní Jordi Albaladejo, on comenta que ”es tracta d’un procés complicat, però que suposa un primer pas simbòlic i un reconeixement a uns fets prou desconeguts”. A més, destaca: ”Les entitats han anat lluitant per separat i és en aquests darrers anys que sí que hi ha un procés de concentració”.

Tot i així, el president de l’OB l’Ateneu, Ricard Abellán, premia la tasca de suport de la Federació i espera que aquesta iniciativa segueixi el seu recorregut: ”Estan fent pressió perquè això s’activi i no quedi en paper mullat, com sempre ha passat”. La Federació d’Ateneus va tenir una reunió a Madrid amb el secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez. Abellán assegura que no ho sabien, però que havien aportat documentació i informació pertinent prèviament.

El reportatge ha finalitzat amb una connexió en directe amb Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que comenta que estan expectants de que tot el que han dit es faci realitat. ”Ara hi ha la intenció, hi ha la predisposició […].”

Podreu veure el reportatge complet seguint aquest enllaç.

No t'ho perdis!

El nostre butlletí de notícies i propers actes.

Vols fer-te voluntari?

Gaudeix-ne amb nosaltres!

Programa joves en pràctiques
programa joves en practiques
OB100,
el centenari
X