1. Inici
 2. /
 3. OB l’Ateneu

OB l’Ateneu

Qui som l’Orfeó Badaloní l’Ateneu?

L’Orfeó Badaloní l’Ateneu som una entitat sense ànim de lucre de Badalona compromesa amb la cultura de la nostra ciutat i d’arreu del territori català. La nostra finalitat és promoure i estendre la cultura en els àmbits de la música, la dansa i el teatre, fonamentalment, tot i que també abracem altres i variades formes d’expressió cultural quan ens és possible.

Per tal d’aconseguir el nostre objectiu, l’Orfeó Badaloní l’Ateneu ens recolzem en tres grans àrees de treball, ja sigui amb la col·laboració d’altres entitats de Badalona i rodalies o bé de manera particular. Tenim així les nostres activitats diàries, organització d’actes públics i difusió de la cultura.

Quatre dades que volem que coneguis

L’Orfeó Badaloní va ser fundat el 27 de febrer de 1921 gràcies a l’entusiasme de cinc reconeguts músics badalonins: Antoni BOTEY (1896-1939), Jaume COSTA (1879-1938), Ramon SALSAS (1902-1987) Salvador VALLS (1882-1936) i Joan AYMERICH (1889-1960) amb la finalitat de crear una institució que defensés i cultivés el moviment coral a Badalona.

El primer president en posar-se al capdavant d’aquella primera junta i de les 230 persones que  formaven l’associació fou Josep MARTÍ. La primera seu social va emplaçar-se al carrer d’en Lluch (l’actual carrer Canonge Baranera o d’en Cueta), en el local del ja desaparegut Centre Catalanista Gent Nova, de qui l’Orfeó Badaloní vam prendre’n el relleu cultural quan aquesta entitat es va dissoldre.

El 28 de març de 1921 va tenir lloc el primer concert oficial de l’Orfeó Badaloní, amb 160 cantaires dirigits pel mateix mestre Antoni BOTEY, al ara desaparegut Teatre Victòria de Badalona. La primera cançó que s’hi va interpretar va ser “El cant de la senyera“, que va escoltar-se després d’una introducció a tall de presentació del mestre Lluís MILLET (1867-1941). El punt i final del repertori d’aquest primer acte d’estrena el va posar “Els Segadors“.

La senyera de l’Orfeó va arribar l’any 1923, fruit del disseny de l’arquitecte badaloní Joan AMIGÓ (1975-1958), i va ser beneïda a l’església de Santa Maria de Badalona. Actualment, la senyera està atresorada i ben conservada al Museu de Badalona.

Al llarg de la nostra història, l’Orfeó Badaloní l’Ateneu hem patit dos clausures temporals durant les dues dictadures sofertes a l’Estat, la de Miguel PRIMO DE RIVERA i la de Francisco FRANCO. La primera durant sis anys, i la segona, d’efecte molt més sever i amb una pèrdua patrimonial inclosa, de nou anys. Tanmateix, un tercer període de tancament ha vingut donat pels efectes més durs de la pandèmia de la COVID-19, que va aconseguir aturar la nostra activitat diària i qualsevol afany de programació entre el març i el setembre del 2020.

I ja a les portes del 2023 l’Orfeó Badaloní l’Ateneu hem estat declarats ens d’Utilitat Pública, segons resolució JUS/2712/2022, reconeixement administratiu atorgat per la Generalitat de Catalunya en el que certifica una associació està constituïda per assolir una finalitat d’interès general per a la ciutadania. També formem part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, per tal d’ajudar a promoure actituds positives envers el català o a incrementar-ne el coneixement i l’ús entre la població en general o en col·lectius concrets.

I fins aquí les quatre dades. Però eps!, si vols continuar capbussant encara més en la història del nostre ateneu et recomanem que visitis la secció Cent anys i un dia, on trobaràs la història sencera de l’Orfeó Badaloní l’Ateneu, en detall i amb infinitat de dades, des dels seus inicis fins a l’actualitat.

Ja som un Ateneu

Doncs sí, ja ha plogut molt des d’aquell primer concert de l’Orfeó Badaloní, i allò que va ser fundat ara fa cent anys com una associació coral i musical hem esdevingut, a dia d’avui, una arrelada entitat cultural badalonina amb diversitat d’activitats per a tots els públics i amb un intens calendari de programació sociocultural a la ciutat de Badalona.

L’Orfeó sempre hem estat presents i compromesos en l’àmbit cultural de la nostra ciutat i, en els darrers anys, hem començat a treure el cap també en el seu camp cívic, col·laborant amb entitats i organitzant o participant en afers de caràcter més social quan en tenim l’oportunitat.

Avui dia, doncs, podem dir que l’Orfeó Badaloní ja és tot un Ateneu.

No t'ho perdis!


Clica aquí i subscriu-te al nostre butlletí de notícies i propers actes

@orfeobadaloni
 • No us perdeu la cantata participativa a la qual el Cor Vora Mar ens convida. Sota la direcció de Jaume ARIMONT, tindrem l'oportunitat de cantar totes i tots junts les nadales més populars que tothom coneix. Veniu a cantar amb nosaltres. Cantem junts al Nadal.
 • A les veus del Cor Projectes, la Coral Caelum i les fantàstiques solistes se'ls hi sumarà l'acompanyament instrumental d'una selecta formació de músics, en aquest atípic concert de la mà del director i compositor Óscar PEÑARROYA.

Compra d'entrades a: https://www.entrapolis.com/entrades/sentim-el-nadal
 • El Cor Vora Mar, sota la direcció de Jaume ARIMONT, ens convida a participar en un clàssic de nadales amb les cançons populars que tots coneixem i que ens fan reviure, una vegada més, el desig d'un món millor.

Veniu a cantar amb nosaltres! Cantem-li totes i tots junts al Nadal.
 • L'Óscar PEÑARROYA ens proposa un singular concert de Nadal, que combina música celta i peces espirituals de la mà de John RUTTER i Joseph M. MARTIN.

Compra d'entrades a: https://www.entrapolis.com/entrades/sentim-el-nadal

No us el perdeu!!
 • Per commemorar el centenari del naixement de la soprano Maria Callas, una de les figures més rellevants de la història de l'òpera del segle XX, el divulgador musical i crític d'òpera Pol Avinyó (@polavinyo) ens donarà a conèixer la seva vida artística i personal.

#opera
 • Aquesta tarda tenim una cita amb G. PUCCINI!

Audició comentada de l'òpera TURANDOT de la mà de la divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, a les 19 h, a l'Espai Betúlia.

De debò que t'ho perdràs???

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

Cal inscripció prèvia al 933843713.
 • La reconeguda divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, periodista i experta en òperes, ens desvetllarà els intriguis de la que va ser una de les darreres composicions de Giacomo PUCCINI.

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

#orfeobadaloni #opera #badalona
 • Purcell i Händel, dos dels compositors més influents de la música occidental universal de tots els temps, interpretats en un mateix acte on el barroc anglès en serà el nexe conductor.
Una vetllada musical singular com poques.
 • La Capella de Música de Badalona, l'organista Lorién Santana i l'Ensemble In Illo Tempore, ens aproparan obres de Purcell i Händel en aquest concert no gaire comú del barroc anglès.

Jordi Sànchez-Caroz, el director musical de l'acte, ens promet una vetllada molt interessant.
No us perdeu la cantata participativa a la qual el Cor Vora Mar ens convida. Sota la direcció de Jaume ARIMONT, tindrem l'oportunitat de cantar totes i tots junts les nadales més populars que tothom coneix. Veniu a cantar amb nosaltres. Cantem junts al Nadal.
No us perdeu la cantata participativa a la qual el Cor Vora Mar ens convida. Sota la direcció de Jaume ARIMONT, tindrem l'oportunitat de cantar totes i tots junts les nadales més populars que tothom coneix. Veniu a cantar amb nosaltres. Cantem junts al Nadal.
10 hores ago
View on Instagram |
1/9
A les veus del Cor Projectes, la Coral Caelum i les fantàstiques solistes se'ls hi sumarà l'acompanyament instrumental d'una selecta formació de músics, en aquest atípic concert de la mà del director i compositor Óscar PEÑARROYA.

Compra d'entrades a: https://www.entrapolis.com/entrades/sentim-el-nadal
A les veus del Cor Projectes, la Coral Caelum i les fantàstiques solistes se'ls hi sumarà l'acompanyament instrumental d'una selecta formació de músics, en aquest atípic concert de la mà del director i compositor Óscar PEÑARROYA. Compra d'entrades a: https://www.entrapolis.com/entrades/sentim-el-nadal
12 hores ago
View on Instagram |
2/9
El Cor Vora Mar, sota la direcció de Jaume ARIMONT, ens convida a participar en un clàssic de nadales amb les cançons populars que tots coneixem i que ens fan reviure, una vegada més, el desig d'un món millor.

Veniu a cantar amb nosaltres! Cantem-li totes i tots junts al Nadal.
El Cor Vora Mar, sota la direcció de Jaume ARIMONT, ens convida a participar en un clàssic de nadales amb les cançons populars que tots coneixem i que ens fan reviure, una vegada més, el desig d'un món millor. Veniu a cantar amb nosaltres! Cantem-li totes i tots junts al Nadal.
3 dies ago
View on Instagram |
3/9
L'Óscar PEÑARROYA ens proposa un singular concert de Nadal, que combina música celta i peces espirituals de la mà de John RUTTER i Joseph M. MARTIN.

Compra d'entrades a: https://www.entrapolis.com/entrades/sentim-el-nadal

No us el perdeu!!
L'Óscar PEÑARROYA ens proposa un singular concert de Nadal, que combina música celta i peces espirituals de la mà de John RUTTER i Joseph M. MARTIN. Compra d'entrades a: https://www.entrapolis.com/entrades/sentim-el-nadal No us el perdeu!!
3 dies ago
View on Instagram |
4/9
Per commemorar el centenari del naixement de la soprano Maria Callas, una de les figures més rellevants de la història de l'òpera del segle XX, el divulgador musical i crític d'òpera Pol Avinyó (@polavinyo) ens donarà a conèixer la seva vida artística i personal.

#opera
Per commemorar el centenari del naixement de la soprano Maria Callas, una de les figures més rellevants de la història de l'òpera del segle XX, el divulgador musical i crític d'òpera Pol Avinyó (@polavinyo) ens donarà a conèixer la seva vida artística i personal. #opera
2 setmanes ago
View on Instagram |
5/9
Aquesta tarda tenim una cita amb G. PUCCINI!

Audició comentada de l'òpera TURANDOT de la mà de la divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, a les 19 h, a l'Espai Betúlia.

De debò que t'ho perdràs???

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

Cal inscripció prèvia al 933843713.
Aquesta tarda tenim una cita amb G. PUCCINI! Audició comentada de l'òpera TURANDOT de la mà de la divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, a les 19 h, a l'Espai Betúlia. De debò que t'ho perdràs??? Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/ Cal inscripció prèvia al 933843713.
3 setmanes ago
View on Instagram |
6/9
La reconeguda divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, periodista i experta en òperes, ens desvetllarà els intriguis de la que va ser una de les darreres composicions de Giacomo PUCCINI.

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

#orfeobadaloni #opera #badalona
La reconeguda divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, periodista i experta en òperes, ens desvetllarà els intriguis de la que va ser una de les darreres composicions de Giacomo PUCCINI. Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/ #orfeobadaloni #opera #badalona
4 setmanes ago
View on Instagram |
7/9
Purcell i Händel, dos dels compositors més influents de la música occidental universal de tots els temps, interpretats en un mateix acte on el barroc anglès en serà el nexe conductor.
Una vetllada musical singular com poques.
Purcell i Händel, dos dels compositors més influents de la música occidental universal de tots els temps, interpretats en un mateix acte on el barroc anglès en serà el nexe conductor. Una vetllada musical singular com poques.
1 mes ago
View on Instagram |
8/9
La Capella de Música de Badalona, l'organista Lorién Santana i l'Ensemble In Illo Tempore, ens aproparan obres de Purcell i Händel en aquest concert no gaire comú del barroc anglès.

Jordi Sànchez-Caroz, el director musical de l'acte, ens promet una vetllada molt interessant.
La Capella de Música de Badalona, l'organista Lorién Santana i l'Ensemble In Illo Tempore, ens aproparan obres de Purcell i Händel en aquest concert no gaire comú del barroc anglès. Jordi Sànchez-Caroz, el director musical de l'acte, ens promet una vetllada molt interessant.
2 mesos ago
View on Instagram |
9/9