1. Inici
 2. /
 3. Notícies
 4. /
 5. Agenda
 6. /
 7. Lleure
 8. /
 9. Festes de la Mare...

L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. En plena desesperació, un dels mariners va sortir a resar, va arrancar-se l’escapulari de l’orde Carmelita i el va llençar al mar. Això va fer que la tempesta s’aturés immediatament. Sembla que la difusió d’aquesta llegenda va contribuir a consolidar el patronatge de la Mare de Déu del Carme entre els mariners i navegants.

Al segle XVIII l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. De mica en mica la devoció s’estengué entre els mariners i lentament anà substituint a sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.

Aquesta celebració a la nostra ciutat durant moltes generacions havia estat impulsada per la Confraria de Pescadors, però la disminució de pescadors i barques a Badalona ha fet que en els darrers anys no s’hagi seguit la tradició, i ha quedat sense continuïtat aquesta festa tan popular que es continua celebrant a moltes poblacions del nostre país i de les Illes.

Va ser el pare Jesús Sans, prior de la comunitat carmelitana de Badalona, que el passat mes de juliol del 2021 va començar a contactar amb entitats i particulars per tal de constituir una comissió que tornés a recuperar aquesta tradició i valorés com actualitzar-la. En aquesta comissió s’hi va anar incorporant la mateixa Comunitat del Pares Carmelites, l’Associació de Veïns del Centre, l’Aula d’Extensió Universitària, Badalona Sardanista, Pau i Justícia, l’Esplai Cra-Crac, Campaners de Badalona, l’Associació de Catifaires de Badalona, l’Orfeó Badaloní, en Lluís Platero, en Josep Zamorano i la nostra entitat, i el dia 26 de novembre es va fer la primera trobada.

El resultat de diverses reunions ha estat un programa d’actes que s’inicien el divendres 1 de juliol i que acabaran el mateix 16 de juliol amb la missa de la Mare de Déu del Carme, que excepcionalment endarrerirà la seva celebració a les 20 h per fer possible que tots els actes previstos hi tinguin cabuda.

Tots aquests actes no serien possibles sense la col·laboració de la Societat Coral La Badalonense, mossèn Jaume Aymar, el Museu de Badalona, el cor Gospel Sentits, la Cobla Marinada, Open Arms, el grup Cantaquetx, la Capella de Música de l’Orfeó Badaloní, el Club de Rem de Badalona, Marina Badalona i les entitats de cultura tradicional, entre elles els nostre Esbart Sant Jordi, que participaran en la processó que conduirà la imatge de la Verge fins a l’Església el dia 16 a la tarda.

Us adjuntem un avanç del programa de festes que s’ha dissenyat i que s’anirà concretant en els darrers dies.

1960. Font: Pere Serra/Museu de Badalona. AI. Fons l’Abans-Josep Serra

Programa provisional de les Festes del Carme 2022

1 de juliol. Església Pares Carmelites

· 18 h. Inauguració Mostra Fotogràfica retrospectiva de les Festes del Carme
(es podrà visitar de l’1 al 31 de juliol)

3 de juliol. Església Pares Carmelites

· 20 h. Concert Coral La Badalonense

7 de juliol. Sala d’Actes entrada pel carrer de Mar, 47

·20.30 h. Concert de la Banda de Vent de Badalona

9 de juliol. Església Pares Carmelites

· 20 h. Pregó de les Festes del Carme
(a càrrec de Mn. Jaume Aymar)

· 20.30 h. Concert Gòspel Sentits

10 de juliol. Pati Comunitat Pares Carmelites

· 20 h. Ballada de Sardanes a càrrec de la Cobla Marinada

13 de juliol. Església Pares Carmelites

· 20.15 h. Conferència: Les arrels de la devoció a la Mare de Déu del Carme
(a càrrec del P. Juli González)

14 de juliol. Església Pares Carmelites

· 20 h. Concert d’en Lluis Platero ’Un Mar en Pau és Possible”(amb la participació de la fotoperiodista Mònica Parra de Stop Mare Mortum i un representant de l’ONG Open Arms)

15 de juliol. Pati Comunitat Pares Carmelites

· 20 h. Sopar popular

· 21 h. Actuació grup Cantaquetx

16 de juliol. Carrers de la ciutat, Església i
Patí Comunitat Pares Carmelites

· 10 h. Confecció catifes carrer Sant Miquel a la porta de l’Església i a l’Altar Major

· 19 h. Arribada a la Platja de Badalona, recollida de la imatge i inici de la processó

· 19 h. Repic de campanes Monestir Divina Providència, Santa Maria i Església dels Pares Carmelites i inici de la processó amb següent recorregut:

Pas a nivell del carrer de Mar – Rambla – Carme – Sant Pere – Sant Francesc – Ànimes – Sant Miquel.

• 20 h. Missa de la Mare de Déu del Carme, presidida pel pare Jesús Sans i pels cants de la Capella de Música de Badalona.

Esperem que aquesta iniciativa ajudi a retrobar els interessos de tots i l’ajut de l’administració per tal de fer possible que aquesta tradició tan badalonina no s’acabi perdent.

1948. Font: Desconegut/Museu de Badalona. AI. Fons l’Abans-família Puig

Comissió de Festes del Carme

No t'ho perdis!


Clica aquí i subscriu-te al nostre butlletí de notícies i propers actes

@orfeobadaloni
 • Per commemorar el centenari del naixement de la soprano Maria Callas, una de les figures més rellevants de la història de l'òpera del segle XX, el divulgador musical i crític d'òpera Pol Avinyó (@polavinyo) ens donarà a conèixer la seva vida artística i personal.

#opera
 • Aquesta tarda tenim una cita amb G. PUCCINI!

Audició comentada de l'òpera TURANDOT de la mà de la divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, a les 19 h, a l'Espai Betúlia.

De debò que t'ho perdràs???

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

Cal inscripció prèvia al 933843713.
 • La reconeguda divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, periodista i experta en òperes, ens desvetllarà els intriguis de la que va ser una de les darreres composicions de Giacomo PUCCINI.

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

#orfeobadaloni #opera #badalona
 • Purcell i Händel, dos dels compositors més influents de la música occidental universal de tots els temps, interpretats en un mateix acte on el barroc anglès en serà el nexe conductor.
Una vetllada musical singular com poques.
 • La Capella de Música de Badalona, l'organista Lorién Santana i l'Ensemble In Illo Tempore, ens aproparan obres de Purcell i Händel en aquest concert no gaire comú del barroc anglès.

Jordi Sànchez-Caroz, el director musical de l'acte, ens promet una vetllada molt interessant.
 • Dimarts 3 d'octubre iniciem el taller d'Expressió Musical per nenes i nens de P4, P5 i 1r.

Un espai per desenvolupar les habilitats intel·lectuals, motrius i musicals, a través de la música, els ritmes i els sons.

Les classes tindran lloc tots els dimarts, de 17 h a 17.45 h.
 • Dimarts 3 d'octubre iniciem el taller d'Expressió Musical per nenes i nens de P4, P5 i 1r.

Un espai per desenvolupar les habilitats intel·lectuals, motrius i musicals, a través de la música, els ritmes i els sons.

Veniu a provar-lo!!
 • El COR AMARI.LI, sota la direcció de Dalmau GONZÁLEZ, ens presenten el concert MÚSICA PER GAUDIR, un melòdic recorregut per una gran diversitat d'estils musicals i compositors, com Pau CASALS, Frederic MOMPOU, Wolfgang A. MOZART o Giacomo PUCCINI, entre d'altres.
 • Ets de ballaruga fàcil i et fonen els ritmes? Apuntat a Batucada!
Ets més de concentració, relaxació i oooooooms... fes Ioga!
Vols un mix entre moviment i calma... doncs també tenim Taitxí per a tu!
Apropa't al nostre local del carrer Marina 48 i t'informarem de tot.
Per commemorar el centenari del naixement de la soprano Maria Callas, una de les figures més rellevants de la història de l'òpera del segle XX, el divulgador musical i crític d'òpera Pol Avinyó (@polavinyo) ens donarà a conèixer la seva vida artística i personal.

#opera
Per commemorar el centenari del naixement de la soprano Maria Callas, una de les figures més rellevants de la història de l'òpera del segle XX, el divulgador musical i crític d'òpera Pol Avinyó (@polavinyo) ens donarà a conèixer la seva vida artística i personal. #opera
1 setmana ago
View on Instagram |
1/9
Aquesta tarda tenim una cita amb G. PUCCINI!

Audició comentada de l'òpera TURANDOT de la mà de la divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, a les 19 h, a l'Espai Betúlia.

De debò que t'ho perdràs???

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

Cal inscripció prèvia al 933843713.
Aquesta tarda tenim una cita amb G. PUCCINI! Audició comentada de l'òpera TURANDOT de la mà de la divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, a les 19 h, a l'Espai Betúlia. De debò que t'ho perdràs??? Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/ Cal inscripció prèvia al 933843713.
3 setmanes ago
View on Instagram |
2/9
La reconeguda divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, periodista i experta en òperes, ens desvetllarà els intriguis de la que va ser una de les darreres composicions de Giacomo PUCCINI.

Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/

#orfeobadaloni #opera #badalona
La reconeguda divulgadora musical Rosa Maria CARBONELL, periodista i experta en òperes, ens desvetllarà els intriguis de la que va ser una de les darreres composicions de Giacomo PUCCINI. Més informació a https://www.orfeobadaloni.cat/events/turandot-audicio-dopera-comentada/ #orfeobadaloni #opera #badalona
3 setmanes ago
View on Instagram |
3/9
Purcell i Händel, dos dels compositors més influents de la música occidental universal de tots els temps, interpretats en un mateix acte on el barroc anglès en serà el nexe conductor.
Una vetllada musical singular com poques.
Purcell i Händel, dos dels compositors més influents de la música occidental universal de tots els temps, interpretats en un mateix acte on el barroc anglès en serà el nexe conductor. Una vetllada musical singular com poques.
1 mes ago
View on Instagram |
4/9
La Capella de Música de Badalona, l'organista Lorién Santana i l'Ensemble In Illo Tempore, ens aproparan obres de Purcell i Händel en aquest concert no gaire comú del barroc anglès.

Jordi Sànchez-Caroz, el director musical de l'acte, ens promet una vetllada molt interessant.
La Capella de Música de Badalona, l'organista Lorién Santana i l'Ensemble In Illo Tempore, ens aproparan obres de Purcell i Händel en aquest concert no gaire comú del barroc anglès. Jordi Sànchez-Caroz, el director musical de l'acte, ens promet una vetllada molt interessant.
1 mes ago
View on Instagram |
5/9
Dimarts 3 d'octubre iniciem el taller d'Expressió Musical per nenes i nens de P4, P5 i 1r.

Un espai per desenvolupar les habilitats intel·lectuals, motrius i musicals, a través de la música, els ritmes i els sons.

Les classes tindran lloc tots els dimarts, de 17 h a 17.45 h.
Dimarts 3 d'octubre iniciem el taller d'Expressió Musical per nenes i nens de P4, P5 i 1r. Un espai per desenvolupar les habilitats intel·lectuals, motrius i musicals, a través de la música, els ritmes i els sons. Les classes tindran lloc tots els dimarts, de 17 h a 17.45 h.
2 mesos ago
View on Instagram |
6/9
Dimarts 3 d'octubre iniciem el taller d'Expressió Musical per nenes i nens de P4, P5 i 1r.

Un espai per desenvolupar les habilitats intel·lectuals, motrius i musicals, a través de la música, els ritmes i els sons.

Veniu a provar-lo!!
Dimarts 3 d'octubre iniciem el taller d'Expressió Musical per nenes i nens de P4, P5 i 1r. Un espai per desenvolupar les habilitats intel·lectuals, motrius i musicals, a través de la música, els ritmes i els sons. Veniu a provar-lo!!
2 mesos ago
View on Instagram |
7/9
El COR AMARI.LI, sota la direcció de Dalmau GONZÁLEZ, ens presenten el concert MÚSICA PER GAUDIR, un melòdic recorregut per una gran diversitat d'estils musicals i compositors, com Pau CASALS, Frederic MOMPOU, Wolfgang A. MOZART o Giacomo PUCCINI, entre d'altres.
El COR AMARI.LI, sota la direcció de Dalmau GONZÁLEZ, ens presenten el concert MÚSICA PER GAUDIR, un melòdic recorregut per una gran diversitat d'estils musicals i compositors, com Pau CASALS, Frederic MOMPOU, Wolfgang A. MOZART o Giacomo PUCCINI, entre d'altres.
3 mesos ago
View on Instagram |
8/9
Ets de ballaruga fàcil i et fonen els ritmes? Apuntat a Batucada!
Ets més de concentració, relaxació i oooooooms... fes Ioga!
Vols un mix entre moviment i calma... doncs també tenim Taitxí per a tu!
Apropa't al nostre local del carrer Marina 48 i t'informarem de tot.
Ets de ballaruga fàcil i et fonen els ritmes? Apuntat a Batucada!
Ets més de concentració, relaxació i oooooooms... fes Ioga!
Vols un mix entre moviment i calma... doncs també tenim Taitxí per a tu!
Apropa't al nostre local del carrer Marina 48 i t'informarem de tot.
Ets de ballaruga fàcil i et fonen els ritmes? Apuntat a Batucada!
Ets més de concentració, relaxació i oooooooms... fes Ioga!
Vols un mix entre moviment i calma... doncs també tenim Taitxí per a tu!
Apropa't al nostre local del carrer Marina 48 i t'informarem de tot.
Ets de ballaruga fàcil i et fonen els ritmes? Apuntat a Batucada! Ets més de concentració, relaxació i oooooooms... fes Ioga! Vols un mix entre moviment i calma... doncs també tenim Taitxí per a tu! Apropa't al nostre local del carrer Marina 48 i t'informarem de tot.
3 mesos ago
View on Instagram |
9/9