L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. En plena desesperació, un dels mariners va sortir a resar, va arrancar-se l’escapulari de l’orde Carmelita i el va llençar al mar. Això va fer que la tempesta s’aturés immediatament. Sembla que la difusió d’aquesta llegenda va contribuir a consolidar el patronatge de la Mare de Déu del Carme entre els mariners i navegants.
Al segle XVIII l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. De mica en mica la devoció s’estengué entre els mariners i lentament anà substituint a sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.
Aquesta celebració a la nostra ciutat durant moltes generacions havia estat impulsada per la Confraria de Pescadors, però la disminució de pescadors i barques a Badalona ha fet que en els darrers anys no s’hagi seguit la tradició, i ha quedat sense continuïtat aquesta festa tan popular que es continua celebrant a moltes poblacions del nostre país i de les Illes.
Va ser el pare Jesús Sans, prior de la comunitat carmelitana de Badalona, que el passat mes de juliol del 2021 va començar a contactar amb entitats i particulars per tal de constituir una comissió que tornés a recuperar aquesta tradició i valorés com actualitzar-la. En aquesta comissió s’hi va anar incorporant la mateixa Comunitat del Pares Carmelites, l’Associació de Veïns del Centre, l’Aula d’Extensió Universitària, Badalona Sardanista, Pau i Justícia, l’Esplai Cra-Crac, Campaners de Badalona, l’Associació de Catifaires de Badalona, l’Orfeó Badaloní, en Lluís Platero, en Josep Zamorano i la nostra entitat, i el dia 26 de novembre es va fer la primera trobada.
El resultat de diverses reunions ha estat un programa d’actes que s’inicien el divendres 1 de juliol i que acabaran el mateix 16 de juliol amb la missa de la Mare de Déu del Carme, que excepcionalment endarrerirà la seva celebració a les 20 h per fer possible que tots els actes previstos hi tinguin cabuda.
Tots aquests actes no serien possibles sense la col·laboració de la Societat Coral La Badalonense, mossèn Jaume Aymar, el Museu de Badalona, el cor Gospel Sentits, la Cobla Marinada, Open Arms, el grup Cantaquetx, la Capella de Música de l’Orfeó Badaloní, el Club de Rem de Badalona, Marina Badalona i les entitats de cultura tradicional, entre elles els nostre Esbart Sant Jordi, que participaran en la processó que conduirà la imatge de la Verge fins a l’Església el dia 16 a la tarda.
Us adjuntem un avanç del programa de festes que s’ha dissenyat i que s’anirà concretant en els darrers dies.


Programa provisional de les Festes del Carme 2022
1 de juliol. Església Pares Carmelites
· 18 h. Inauguració Mostra Fotogràfica retrospectiva de les Festes del Carme
(es podrà visitar de l’1 al 31 de juliol)
3 de juliol. Església Pares Carmelites
· 20 h. Concert Coral La Badalonense
7 de juliol. Sala d’Actes entrada pel carrer de Mar, 47
·20.30 h. Concert de la Banda de Vent de Badalona
9 de juliol. Església Pares Carmelites
· 20 h. Pregó de les Festes del Carme
(a càrrec de Mn. Jaume Aymar)
· 20.30 h. Concert Gòspel Sentits
10 de juliol. Pati Comunitat Pares Carmelites
· 20 h. Ballada de Sardanes a càrrec de la Cobla Marinada
13 de juliol. Església Pares Carmelites
· 20.15 h. Conferència: Les arrels de la devoció a la Mare de Déu del Carme
(a càrrec del P. Juli González)
14 de juliol. Església Pares Carmelites
· 20 h. Concert d’en Lluis Platero ’Un Mar en Pau és Possible”(amb la participació de la fotoperiodista Mònica Parra de Stop Mare Mortum i un representant de l’ONG Open Arms)
15 de juliol. Pati Comunitat Pares Carmelites
· 20 h. Sopar popular
· 21 h. Actuació grup Cantaquetx
16 de juliol. Carrers de la ciutat, Església i
Patí Comunitat Pares Carmelites
· 10 h. Confecció catifes carrer Sant Miquel a la porta de l’Església i a l’Altar Major
· 19 h. Arribada a la Platja de Badalona, recollida de la imatge i inici de la processó
· 19 h. Repic de campanes Monestir Divina Providència, Santa Maria i Església dels Pares Carmelites i inici de la processó amb següent recorregut:
Pas a nivell del carrer de Mar – Rambla – Carme – Sant Pere – Sant Francesc – Ànimes – Sant Miquel.
• 20 h. Missa de la Mare de Déu del Carme, presidida pel pare Jesús Sans i pels cants de la Capella de Música de Badalona.
Esperem que aquesta iniciativa ajudi a retrobar els interessos de tots i l’ajut de l’administració per tal de fer possible que aquesta tradició tan badalonina no s’acabi perdent.


Comissió de Festes del Carme