El dissabte 11 de setembre va celebrar-se a tot el territori català la Diada Nacional de Catalunya, festa nacional on es commemora la darrera defensa de Barcelona d’aquell 11 de setembre de 1714, i que s’ha convertit en tot un símbol de llibertat i reivindicació pel poble català, sense perdre de vista la seva vessant més lúdica-festiva.
En contrast amb el que succeïa a Barcelona, on centenars de persones posaven color als carrers i places de la ciutat, senyera amunt i avall, i s’havien organitzat diversos actes commemoratius en varis punts de la capital, la de Badalona va dibuixar-se com una diada descafeïnada, poc celebrada i organitzada per compromís. Tot i així, les cinc o sis mateixes entitats que cada any fem acte de presència no vàrem perdre l’oportunitat de retre l’homenatge com era degut, amb ganes i il·lusió.
L’Orfeó Badaloní l’Ateneu, va ofrenà una composició floral que emulava el logotip del nostre centenari i, malgrat tenia previst llegir un discurs, finalment aquest no va promulgar-se degut a la tessitura de l’ambient en aquells moments.
Aprofitem per deixar-lo aquí escrit, per a tots aquells i aquelles de vosaltres que tingueu interès en llegir-lo:
“Aquesta celebració de l’11 de setembre és molt especial per a totes les persones que formem part de l’Orfeó Badaloní Ateneu. La nostra entitat, hereva d’una llarga tradició de compromís amb totes les formes de cultura i amb la ciutat de Badalona, celebra el seu centenari.
Per a cap entitat és fàcil assolir la fita de fer cent anys. Si hem arribat fins avui ha estat gràcies al compromís personal i a l’esforç dels milers i milers de persones que ens han precedit. Avui, Diada Nacional de Catalunya, recordem amb orgull el nostre passat, vivim sense nostàlgia el nostre present i mirem al futur amb una il·lusió renovada; talment com si avui fos el primer dia que l’Orfeó Badaloní obre portes.
Aquest ha estat per molts motius un any especial. Celebrem el 70è aniversari de l’Esbart Sant Jordi, el més antic de la ciutat que continua en actiu, i el 30è aniversari de la representació de La Moixiganga. Hem incorporat noves entitats i noves disciplines culturals i de lleure, tenim un nou local, i hem estat capaços de sobreviure a totes les dificultats que encara avui comporta viure en una situació d’alerta sanitària abast mundial.
Cada dia renovem el nostre compromís amb Badalona, plenament conscients que hem esdevingut un Ateneu, on tradició i modernitat es donen la mà. Volem encomanar a tothom el nostre desig de lluitar per enfortir el teixit associatiu de Badalona, i fer arribar l’esperit de transformació cultural a cada barri, carrer i casa d’aquesta, la nostra estimada Badalona.
Visca Badalona i visca Catalunya!”