1. Inici
  2. /
  3. OB l’Ateneu

OB l’Ateneu

Qui som l’Orfeó Badaloní l’Ateneu?

L’Orfeó Badaloní l’Ateneu és una entitat cultural sense ànim de lucre de Badalona que ofereix activitats a totes les persones que vulguin participar-hi, ja siguin adultes, joves o infants, amb o sense experiència prèvia.

A l’Orfeó Badaloní l’Ateneu t’apropem a la música, al teatre i a la dansa tradicional d’una manera natural, propera i divertida… sense angoixes ni pressions. Volem que participis de la cultura, que en siguis protagonista i que, a més, t’ho passis bé fent-ho. Per això t’ho posem ben fàcil; només has d’apropar-te i provar qualsevol de les nostres activitats sens cap compromís.

Pots cantar en qualsevol de les nostres corals o, si no saps cantar, pots aprendre’n en algun dels nostres tallers de formació musical. També pots apuntar-te a fer teatre o teatre musical amb alguna de les nostres companyies. O, si ho prefereixes, pots aprendre dansa tradicional amb l’esbart o amb el grup de sardanes. A més, si t’associes a l’Orfeó Badaloní l’Ateneu (no és obligatori fer-ho) podràs beneficiar-te d’una sèrie d’avantatges relacionades amb les nostres activitats i programació.

Quatre dades que volem que coneguis

L’Orfeó Badaloní va ser fundat el 27 de febrer de 1921 arrel d’una crida fundacional impulsada per cinc reconeguts i entusiastes músics badalonins –Antoni BOTEY (1896-1939), Jaume COSTA (1879-1938), Ramon SALSAS (1902-1987) Salvador VALLS (1882-1936) i Joan AYMERICH (1889-1960)-, amb la finalitat de crear una institució que defensés i cultivés el moviment coral a Badalona.

El primer president en posar-se al capdavant d’aquella primera junta i dels 230 sòcies i socis protectors que formaven l’associació fou Josep MARTÍ, i la primera seu social va emplaçar-se a l’actual carrer Canonge Baranera, al local del Centre Catalanista Gent Nova, de qui l’Orfeó Badaloní va prendre’n el relleu cultural quan més endavant aquesta entitat es va dissoldre.

El 28 de març de 1921 va tenir lloc el primer concert oficial de l’Orfeó Badaloní, amb 160 cantaires dirigits pel mateix mestre Antoni BOTEY, al ara desaparegut Teatre Victòria de Badalona. La primera cançó que s’hi va interpretar va ser “El cant de la senyera“, que va escoltar-se després d’una introducció a tall de presentació del mestre Lluís MILLET (1867-1941). El punt i final del repertori d’aquest primer acte d’estrena el va posar “Els Segadors“.

La senyera de l’Orfeó va arribar l’any 1923, fruit del disseny de l’arquitecte badaloní Joan AMIGÓ, i va ser beneïda a l’església de Santa Maria de Badalona. Actualment, la senyera està atresorada i ben conservada al Museu de Badalona.

Al llarg de la nostra història, l’Orfeó Badaloní l’Ateneu ha sofert dos clausures temporals durant les dues dictadures sofertes a l’Estat, la de Miguel PRIMO DE RIVERA i la de Francisco FRANCO. La primera durant sis anys, i la segona, d’efecte molt més sever i amb una pèrdua patrimonial inclosa, de nou anys. Tanmateix, un tercer període de tancament ha vingut donat pels efectes més durs de la pandèmia de la COVID-19, que va aturar la seva activitat diària i tota programació entre mitjans de març i el setembre del 2020.

Però, eps! Si vols endinsar-te encara més en la història del nostre ateneu et recomanem que recorris Cent anys i un dia, on trobaràs la història sencera de l’Orfeó Badaloní l’Ateneu, des dels seus inicis fins a l’actualitat… o pràcticament.

Ja som un Ateneu

Ja ha plogut molt des d’aquell primer concert de l’Orfeó Badaloní, i allò que fa ser fundat ara fa cent anys com una associació coral i musical és, a dia d’avui, una arrelada entitat cultural badalonina amb diversitat d’activitats per als ciutadans i ciutadanes i amb un intens calendari de programació a la ciutat de Badalona en particular i arreu del territori català en general.

L’Orfeó sempre ha estat present i compromès en l’àmbit cultural de la nostra ciutat i, en els darrers anys, ha començat a projectar-se també en la seva esfera cívica, col·laborant i participant en afers de caràcter més social.

Avui dia, doncs, podem dir que l’Orfeó Badaloní ja és un Ateneu.

No t'ho perdis!

El nostre butlletí de notícies i propers actes.

Vols fer-te voluntari?

Gaudeix-ne amb nosaltres!

Programa joves en pràctiques
programa joves en practiques
OB100,
el centenari
X