1. Inici
  2. /
  3. Notícies
  4. /
  5. Uncategorized
  6. /
  7. Aquest diumenge presentem a...

L’Orfeó Badaloní (OB_L’Ateneu) i la Colla Badalonina de la Moixiganga presentem aquest diumenge, a les 6 de la tarda a l’Església de Santa Maria de Badalona, un disc compacte que recull les músiques de la Moixiganga, que enguany celebra el seu 30è aniversari. D’aquesta manera l’OB_L’Ateneu continua la seva tasca de preservació del patrimoni cultural immaterial de Badalona. L’esdeveniment s’inclou en el marc de la programació dels actes del centenari de l’entitat.

La Moixiganga és una representació dansada en què, per mitjà d’uns exercicis gimnàstics i unes torres humanes, es representen escenes de la passió de Jesús. Sembla que l’origen d’aquesta manifestació cultural de caire religiós es troba al País Valencià, on encara hi ha el màxim referent d’aquesta activitat: la Muixeranga d’Algemesí, proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2011. A Catalunya hi ha representacions semblants a la de Badalona a Valls, Vilafranca del Penedès, Sitges i Tarragona.


Els antecedents de la Colla Badalonina de la Moixiganga

La primera representació de La Moixiganga es va fer a l’església de Santa Maria de Badalona el 1991, a instàncies de Ferran Cebrián, Joan Soler i Amigó i mossèn Jaume Aymar. La seva intenció era portar a l’església un espectacle que ja s’havia representat a l’escenari del Círcol Catòlic de Badalona, incorporant-hi textos de caràcter religiós entre quadre i quadre. Ràpidament l’espectacle va anar prenent volada i amb el temps s’hi van anar afegint nous elements escènics, així com la participació de diverses entitats culturals de la ciutat.

La representació ha evolucionat i incorporat quadres nous, altres entitats i noves músiques. Els Estaferms de la Confraria de Sant Anastasi, l’Escola de Música Tradicional, la Bossa Verda, els Castellers de Badalona, els Bastoners de Canyet, la Coral Gavina dels Pares Carmelites, la Capella de Música de l’Orfeó Badaloní i El Rincón del Arte formen part de la seixantena de persones que li donen vida.

 

No t'ho perdis!

El nostre butlletí de notícies i propers actes.

Vols fer-te voluntari?

Gaudeix-ne amb nosaltres!

Programa joves en pràctiques
programa joves en practiques
OB100,
el centenari
X